Joachim Högväg

Joachim Högväg

”Any landing you can walk away from is a good one”

Utbildning

  • Magister i kognitionsvetenskap från Umeå Universitet
    Specialisering: Kognitiv Neurovetenskap
  • Certified Usability Analyst, Human Factors International

Tidigare arbetserfarenhet

  • Timlärare i psykologi vid Åbo Akademi
  • Timlärare i webbdesign vid Novia
  • Intendent vid Musikhuset i Jakobstad. Novia / YA! / Staden Jakobstad
  • Skådespelarjobb, musikerjobb och liknande småplock

Vad är dina nuvarande arbetsuppgifter?

Ofta jobbar jag i något projekt där min uppgift är att bidra med användarcentrerad analys och design på ett eller annat sätt.

Det innebär att man planerar en produkt eller ett system så att det ska passa användaren, människan, så bra som möjligt. Under hela den processen måste man förstå sin användare och det gör man genom att inkludera dem i planerings- och designprocessen. Man gör intervjuer och små eller större tester med olika metodik och teknik lite beroende på hur långt man kommit i utvecklingsprocessen. Sen sammanställer man svaren och resultaten och gör en tolkning på vad de innebär för det man forskar kring, planerar eller utvecklar. Att vara beteendevetare i det sammanhanget är inte så dumt.

Ibland testar vi en färdig produkt eller ett system för att kunna slipa bort användningsproblem eller för att förstå användaren bättre. Vissa gånger kan tonvikten vara att få svar på specifika forskningsfrågor (t.ex. finns det fördelar med att lära sig geografi i VR jämfört med via en bok) och då är jag med och skriver artiklar eller på annat sätt redovisar vad vi kommit fram till.

Ibland håller jag föreläsningar, kurser eller workshoppar – ibland kryper jag runt i labbet och drar usb-kablar i golven eller felsöker varför eyetrackern inte startar.

Vad är ditt specialkunnande?

Bakgrunden som kognitionsvetare gör att jag vet en del om t.ex. kognitiv neuropsykologi – d.v.s. hur hjärnan fungerar. Speciellt perception, kognition och hur de påverkar våra upplevelser och vårt beteende. Den kunskapen har jag nytta av i många sammanhang på jobbet. Sen är jag lite av en tekniknörd och tycker att t.ex. virtuell verklighet och vad den för med sig är spännande och roligt och försöker följa med utvecklingen på den fronten.

Vilket år kom du till Experience lab?

2010

Hur många projekt har du hunnit med under din tid här?

Ingen aning faktiskt, jag har aldrig räknat dem!

Vilket projekt är du särskilt stolt över, och varför?

Säger som piloterna, ”any landing you can walk away from is a good one”. Inget projekt sticker ut sådär direkt.

Vad är det mest fascinerande med ditt jobb?

De gånger nån bit i förståelsen om människans ”mind” faller på plats. Människans medvetande är fortfarande en stor gåta och att på ett eller annat sätt få jobba med sånt kan en bra dag fortfarande ge mig en liten motivationskick.

Vilka är de största lärdomarna du fått från jobbet?

Jag har lärt mig mera om mig själv måste jag väl främst säga, men ni får vänta på biografin för närmare info om det tror jag.